fredag den 24. august 2007

rejer marocaine


Jeg har i årevis afstået fra at spise tigerrejer. Jeg forstod at de var avlet under økologisk urimelige forhold, derude i Østen, noget med at jorden blev gold, oversvømmet på det skadeligste, til kortsigtet ophold for de stribede venner. Men så var der én der havde set en doku om problemet i fjerneren, hvor de nævnte ét – et! - mærke, som kontrollerer forholdene for den avl, de køber af. Mærket hedder “Butler’s Choice”, og kan fås i Fakta, af alle steder.

Jeg har nydt gensynet. Tigerrejer er store og faste at bide i, på den lidt sprøde, delikate måde som netop skaldyr kan være. De frosne fra Fakta er ikke særligt dyre, og de tør op på max to timer, de er nemme at have i baghånden til spontane gæster. De er gode til brunch hjemme, som antipasto, de er også dejlige til en let middag ved siden af fyldige salater som fatoush, til salat af flåede peberfrugter, til couscous. Mine rejer marocaine (som hedder sådan p.g.a. krydringen og fordi jeg er krukket) passer godt til den slags (og til brunch, samme tilberedning kan iøvrigt bruges til et kyllingebryst skåret i store tern).

Man bruger:

*1 bakke tigerrejer (200 g.)
*olivenolie
*2 barneskefulde ras-el-hanout eller “moroccan” fra Nomu
*saften af mindst en halv citron
*3 spsk acaciehonning
*evt. en smule salt

Rejerne skylles under koldt vand, i en si. Dup dem tørre med køkkenrulle. Hæld en sjat olivenolie på panden, og steg rejerne til de skifter farve (fra sort-hvid-gul-blå til rød), men ikke længere. Tag panden af varmen, lad rejerne køle af et par øjeblikke, pil dem og læg dem til side. Stil panden tilbage på blusset, hæld evt. en lille extra sjat olie på, varm op til god middel varme, og tilsæt ras-el-hanout’en. Lad den stege af et øjeblik. Tilsæt rejerne, vend dem grundigt i krydderiet. Pres saften af en halv citron ned på panden, tilsæt honning. Rør grundigt, og smag dig frem. Det skal smage balanceret syrligt-sødt-krydret-hot. Præcis hvor meget citron og honning man tilsætter, afhænger selvfølgeligt af smag & behag, men også af hvor sød eller sur citronen er (sort, modenhed etc.). Lad det stege/koge ind nogle øjeblikke, mens rejerne vendes flittigt – saucen skal blive gylden, og glacere rejerne en smule. Steg endeligt ikke for længe – saucen må hellere være for tynd end rejerne må være for tilberedte. Tilsæt evt. lidt salt til sidst. Servér rejerne i en skål med al saucen over.

Ingen kommentarer: