mandag den 11. maj 2009

sommersalat


Jeg lavede sommersalat igår. Jeg ville egentligt have lavet det i torsdags, men der var ikke tid, der var italienske litterater at lytte til på uni, en giraf at se, og indkøb og bunker af ting der skulle nås ved skrivebordet, inden vi skulle spise hveder om aftenen.

Der er etableret en vis tradition for at jeg serverer sommersalat til hvederne Store Bededagsaften. Det er sådan en dejlig ting, og det er oplagt at fejre at der endeligt er radisser og friske agurker at få. Radisser er én af de ting som ikke holder sig særligt godt hos grønthandleren, endsige i supermarkedets plastikpakker: deres skarphed fortaber sig hurtigt efter at de er trukket op af jorden. Så det allerbedste er selvfølgeligt at få dem fra en have man er så heldig at have adgang til. Selv forbinder jeg stadigt mest radisser med frokost hos min mors farbror og tante, friske fra køkkenhaven ved villaens sommervarme mur, kun en græsplæne og en skrænt væk fra Roskilde Fjord.

Jeg var ret pjattet med den sommersalat de havde i Lynhjems Efterfølger / CZAR (den store ostehandel på Købmagergade, som så skammeligt lukkede for at give plads til – endnu – en ligegyldig skobutik), men det skete at der ikke var mere tilbage i fadene på disken, rygeost kunne man til gengæld altid få. Så engang spurgte jeg hvad der var i deres sommersalat, og fik svar om rygeost, mayonnaise, lidt eddike, sukker og salt – foruden naturligvis agurk, radisser og purløg. Det kunne jeg prøve at lave selv, tænkte jeg, og endte med noget der var helt anderledes, og bedre. Hvis jeg selv skal sige det. Jeg begræder nu stadigt savnet af deres økologiske, fynske rygeost, den var dejlig. Ligesom resten af deres udvalg (pecorino med trøfler - åh!).

Til en pæn portion sommersalat, som kan gøre seks mennesker tilfredse, bruger man:

*en kop fast, frisk rygeost (de har en god én i den nye øko ostebiks i Rosenborggade – det må IKKE være den sjaskede i bæger
fra supermarkeder)
*en kop kvark
*1-2 spsk mayonnaise (f.eks. den øko på glas fra Irma)
*et tag salt
*et godt drys (ca. 15-20 vrid) sort peber
*1 – 1 1/2 spsk. (à 15 ml.) hvidvinseddike / hvid balsamico
*3/4 agurk (en hel hvis den er kort)
*8 aflange radisser / 10 runde
*et bundt frisk purløg (den mørkegrønne fra grønthandleren, ikke den triste i potte)

Rygeosten røres med kvark og mayonnaise til den er jævn og glat, og smages til med salt, peber og hvidvinseddike. Jeg synes hvidvinseddike klæder rygeost fantastisk godt, men den må selvfølgeligt heller ikke blive for sur.

Skær agurken i stave, fjern kernerne, og skær dem i stykker à lidt mere end 1/2 cm. Læg dem til tørre på et viskestykke. Skær radisserne i skiver à circa 2 mm – de skal være delikat tynde, men ikke for tynde; så slatner de sammen efter et par timer i osten. Læg også dem til tørre. Skær purløget i stykker à circa 3 mm. Tørres.

Vend grøntsagerne ned i rygeost-kvarkmassen. Voilà!

Sommersalat er god at servere med ristede hveder, men også til speltbrød, ezekielbrød, rugbrød – alt brød med lidt spark i. Chorizo og øl klæder den strålende.

Ingen kommentarer: