fredag den 8. august 2014

pasta med ærter, friskost & lufttørret skinke


Det er jo ikke fordi jeg ikke har lyst til at bruge tid i køkkenet. Men når man har meget om ørene i løbet af dagene, og det ovenikøbet er sommer og man længes ud på lange spadsereture i de svale aftener, ud i det grønne hvor duggen falder og får alting til at dufte, så er det rart med retter som går tjep.

Heldigvis kan tjep mad være dejlig. Denne hér pastaret, som vi har spist en del i de sidste uger, tager ikke over 20 minutter at lave.

Den bløde, cremede gedeost - som Georges kalder labneh, fordi han mener at have identificeret den som sådan - holder sammen på det hele. Har man lidt hvidvin at hælde ved, får den et delikat, syrligt twist. De grønne ærter er i sæson, fine og søde og lige til at pille ud af bælgene, så er de klar. Sødmen og saltheden fra skinken matcher dem så godt.

Til 2 personer bruger man:

 * 300 g. ærter (vægten er inkl. bælge)
* 5 fed hvidløg
* en sjat hvidvin
* salt & peber
* 3 spsk. gede-frisk-ost (f.eks. fra øko ostebiksen i Rosenborggade eller Kirks fra Irma)
* 4-6 skiver jambon cru (f.eks. den fra Aalbæk)

+ 175 g. frisk pasta, f.eks. tagliolini

Ærterne bælges. Skinken skæres i meget, meget fine strimler, helst ikke bredere end et par millimeter. Hvidløget skæres i meget fine, små tern.

Pastaen sættes over, og koges som den nu skal. Friske tagliolini skal almindeligvis have 4 minutter.

Varm lidt olivenolie op på en pande. Smid de små hvidløgstern på, og lad dem stege et par øjeblikke, til de har mistet deres skarphed. Smid ærterne på, og lad dem stege et minuts tid eller to. Tilsæt en sjat hvidvin, giv det hele lidt salt og et godt kværn peber, og lad vinen bruse af mens ærterne mørner. Når alko'en er fordampet, skruer man lidt ned for varmen og tilsætter gedeosten. Lad den smelte. Det tager kun et par øjeblikke.

Smid den kogte pasta ned i panden, og vend den grundigt med saucen.

Anret pastaen på tallerkenerne, og drys den fintstrimelede skinke på toppen.

Ingen kommentarer: