lørdag den 25. august 2012

wannabe trifli: blommekompot med mascarponecreme & makroner


Det er oplagt at lave noget ud af alle de skønne bær og frugter man kan få i øjeblikket. Som nu blommerne. Jeg lavede en kompot forleden, den er skøn til modne oste, men den er også god at få en hurtig dessert ud af.

Da jeg var dessertansvarlig til en middag hos Asger igår, rørte jeg en mascarponecreme, som vi fik sammen med blommerne og nogle håndfulde knuste makroner. Det var lidt henad trifli. Minus alko, jeg havde ikke noget der mindede om portvin eller likør i husholdningen - skammeligt i grunden - men det var dejligt som det var, syntes vi. Makronerne var de italienske "Amaretti del Chiostro". Man kan selvfølgeligt være energisk og bage dem selv, men det var der ikke mulighed for denne gang. Min ovn gider ikke.

Har man lavet blommekompotten i forvejen - og det kan man sagtens, meget gerne dagen før faktisk, op til en uge før er også fint, man kan selvfølgeligt også tilsætte lidt atamon og have det stående i køleskabet i tætsluttende sylteglas, så holder det flere måneder - er desserten smækket sammen på 15-20 minutter.

Til 4 personer bruger man:

Blommekompot:

* 500 g. blommer
* circa 3-5 spsk mørk rørsukker
* en lille 1/2 kop vand
* en stang bourbon vanille
* skallen af circa 1/2 citron

Del blommerne i fjerdedele, kassér stenene. Smid blommerne i en tykbundet gryde sammen med en lille, halv kop vand og sukkeret. Lad det hele varme op. Flæk imens vanillestangen, og skrab kornene ud. Gem dem under en omvendt kop på skærebrættet, så de holder sig fedtede og aromatiske. Skær den tomme vanillebælg i to-tre mindre stykker, og smid den ned til de simrende blommer. Når de har nået kogepunktet, skal de simre videre i 15-20 minutter. Smag til med sukker - mængden afhænger af blommernes sort og modenhed. Når der er mindre end fem minutter tilbage af kogetiden, tilsættes vanillekornene og citronskallen - riv den på den lille, fineste side (som ikke smadrer den). Smag til - tilsæt evt. mere citronskal eller sukker (men sørg endeligt for, at sukkeret når at varme nok til at det smelter).

Mascarponecreme:

* 200 g. mascarpone
* 1-2 spsk flormelis
* lidt mere end 1/2 kop piskefløde

Rør mascarpone med flormelis i en skål, smag til. Pisk fløden til - temmeligt fast - skum, og vend den ned i mascarponen.

+ 6-8 gode makroner 

Anretning:

Et par skefulde mascaponecreme smides på tallerkenen. Hæld en passende portion blommekompot over, sammen med dens saft. Knus en makron eller to over toppen.

Voilà!

Ingen kommentarer: